Nieuwe documentaire HOOP: kennen jongeren nog het belang van vrijheid?

Kent onze jongste generatie, zo ver verwijderd van oorlog en onderdrukking, nog het belang van vrijheid? Dat is de vraag die centraal staat in de documentaire ‘HOOP – een nieuwe generatie?’, de tweede documentaire van de gemeente Brunssum over het oorlogsverleden en de doorwerking daarvan in het heden. De documentaire zal op vrijdag 20 september 2024 in Brunssum in première gaan, tijdens een congres in de Brikke Oave over vrijheid.

‘HOOP – een nieuwe generatie?’ is het vervolg op de documentaire ‘HOOP’ uit 2023. Deze film vertelt het verhaal van de Joodse onderduik in Brunssum tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tientallen Brunssumse gezinnen hielpen toen honderden Joodse kinderen om onder te duiken en de oorlog te overleven. Op het einde van ‘HOOP’ zegt onderduikkind Jack Aldewereld: “Je gaat uit van het goede van de mensheid. Daar put je ook hoop uit. Als je dat niet meer hebt, is alles verloren. Hoop hebben we altijd”.

Durven?
Het vervolg op ‘HOOP’ wil antwoord geven op de vraag of, 80 jaar na de bevrijding, die hoop en dat geloof in het altruïstische van de mens nog steeds gerechtvaardigd is. Kent de jongste generatie, zo ver verwijderd van oorlog en onderdrukking, nog het belang van vrijheid? Kunnen ze, in een samenleving die zo individualistisch is geworden, zich nog verplaatsen in een ander? Durven ze nog voor een ander op te komen, ook als dat de eigen vrijheid en veiligheid zou bedreigen? En kunnen zij het belang van onze zwaarbevochten vrijheid straks nog wel doorgeven aan hún kinderen?

In opdracht van de gemeente Brunssum zocht filmmaker Jeroen Daemen van Upendi Film naar antwoorden op die vragen. In de documentaire ‘HOOP – een nieuwe generatie?’ gaat hij, ook uit persoonlijke drijfveren – in zijn familie speelt het oorlogsverleden een grote rol – in gesprek met vier jongeren over verschillende wezensvragen en gewetensvragen rondom actuele kwesties. Hij nodigt ze uit om op die kwesties te reageren en te reflecteren, en legt daarmee hun relatie met de wereld waarin ze opgroeien op prikkelende wijze bloot. Deze vraaggesprekken spelen tegen de achtergrond van onder meer een bezoek aan het Europees Parlement in Brussel, vlak voor de verkiezingen, en aan een Dodenherdenking op een half-verlaten Dam in Amsterdam.

Ontbrekend puzzelstukje

De gesprekken met Jasmin (toen 15 jaar) uit Oirsbeek, Ise (16 jaar) uit Brunssum, Ruben (17 jaar) uit Kerkrade, en Hidde (18 jaar) uit Heerlen leveren verrassende inzichten op – voor Jeroen en voor de

kijker. Het resultaat is een ontbrekend puzzelstukje in de actuele discussie over hoe we het besef van ‘vrijheid’, 80 jaar geleden zo zwaar bevochten, levend en urgent kunnen maken en houden, ook voor generaties die van zo’n besef ver af lijken te zijn gedreven.

Première

‘HOOP – een nieuwe generatie?’ gaat in première op vrijdag 20 september 2024, tijdens het congres dat de Jack Aldewereld Stichting organiseert in de Brikke Oave, Lindeplein 7. Het congres, onderdeel van een reeks activiteiten waarmee de gemeente Brunssum 80 jaar bevrijding herdenkt en viert, begint om 13.00 uur.

De 45 minuten durende film wordt op het einde van het congres vertoond, omstreeks 15.30 uur, gevolgd door een paneldiscussie met een aantal hoofdrolspelers uit de documentaire.

‘HOOP – een nieuwe generatie?’ is gemaakt in opdracht van de gemeente Brunssum. De realisatie was in handen van Upendi Film.